Scoala Speciala Valenii de Munte scolarizeaza copii cu deficiente mintale moderate si severe incepand de la gradinita si pana la clasa aVIII-a. Cele mai frecvente diagnostice ale acestor copii sunt deficientele mintale moderate, sindromul hiperkinetic, tulburari de limbaj, deficientele mintale severe, Sindrom Langdon Down, autism, deficiente asociate – parapareze si tetrapareze spastice, epilepsii, etc. Acestea au ca principala urmare intarzieri in dezvoltarea generala, intarzieri in dezvoltarea limbajului si tulburari specifice de invatare.
Pentru acesti copii scoala vine cu urmatoarea oferta:
- gradinita speciala
- scoala speciala
# activitati didactice
# terapie educationala complexa si integrata
# terapii specifice de compensare
& terapia tulburarilor de limbaj
& psihodiagnoza si consiliere
& kinetoterapie
- invatamant integrat
- servicii
# depistare, diagnosticare si orientare scolara
# consiliere a parintilor
# consiliere pentru cadrele didactice
Gradinita speciala asigura copiilor cu deficiente interventia timpurie, urmarindu-se socializarea acestora si dobandirea/imbunatatirea autonomiei personale. Echipa de cadre didactice pentru gradinita este formata din doi educatori, un psihopedagog si un kinetoterapeut.
In sala de clasa copiii realizeaza dimineata cu educatorul uramatoarele activitati: activitati de cunoastere, activitati pentru stimularea , formarea si dezvoltarea comunicarii, terapie psihomotrica,terapie de expresie, socioterapie, ludoterapie. La pranz servesc masa apoi continua programul cu educatorul dupaamiaza, avand si program de somn in dormitorul special al gradinitei.
In cabinetul de logopedie pentru gradinita, la ludoteca ( camera de jocuri si jucarii) sau in parteneriat cu educatorul, psihopedagogul gradinitei desfasoara activitati de terapia tulburarilor de limbaj si terapie psihomotrica. Pentru cei cu deficiente motorii kinetoterpeutul realizeaza interventii recuperatorii in cabinetul de kinetoterapie sau in sala de sport.
Dupa program toti copiii merg acasa – in familiile naturale, la asistenti maternali profesionisti sau in centrul de plasament.
Principala activitate este aceea de scolarizare a elevilor de la clasa I pana la clasa aVIII-a. Elevii sunt grupati pe clase in functie de deficienta, urmandu-se planuri cadru si programe pentru deficiente mintale moderate si usoare (8-12 elevi in clasa) sau deficiente mintale severe si asociate (6-10 elevi in clasa).
Dimineata profesorul de psihopedagogie speciala desfasoara la clasa activitati didactice de predare-invatare- evaluare, cuprinzand ariile curriculare Limba si comunicare, Matematica si stiinte, Om si societate si Arte.Activitatile dureaza 45 de minute si in functie de nivelul clasei, orarul zilei cuprinde 3-5 activitati. In functie de particularitatile fiecarui elev, interventia este individualizata prin metode didactice adecvate dar si prin intocmirea si aplicarea de programe de interventie personalizate – P.I.P.
Dupa masa de pranz, elevii continua programul dupaamiaza cu terapie educationala complexa si integrata , ce cuprinde zilnic 4 activitati grupate pe module si submodule: .
Tot acum se desfasoara si activitatile de terapii specifice, pe grupe de elevi sau individual. Profesorul psihopedagog realizeaza in cabinetul de logopedie activitati de terapia tulburarilor de limbaj iar profesorul de kinetoterapie, in cabinetul de kinetoterapie organizeaza activitati de terapie a tulburarilor motorii. De asemenea, in cabinetul de psihodiagnoza, profesorul psihopedagog evalueaza elevii din punct de vedere psihologic, realizeaza activitati de consiliere si orientare scolara si profesionala.
Cu ajutorul profesorilor de sprijin/ itineranti, Scoala Speciala Valenii de Munte realizeaza si activitati de invatamant integrat, pentru elevii cu tulburari de invatare si cerinte educative speciale, care au fost evaluati in cadrul Comisiei Interne de Evaluare Continua din scoala speciala sau in cadrul Serviciului de Evaluare Complexa din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Prahova. Cei cinci profesori de sprijin isi desfasoara activitatea in scolile integratoare din Valenii de Munte si zona arondata: Valea Gardului, Poiana Copaceni, Gura Vitioarei, Fagetu, Bughea de Jos, Isvoare, Homoraciu, Maneciu, Batrani, Starchiojd, Apostolache, Chiojdeanca, Trenu.
Prin programe scolare adaptate, programe de interventie personalizate si activitati individuale, profesorul de sprijin in parteneriat cu invatatorul sau profesorul, asigura interventia educatinala corespunzatoare cerintelor speciale de educatie ale fiecarui elev integrat.
In cadrul scolii speciale functioneaza permanent Comisia Interna de Evaluare Continua (C.I.Ev.C.). Aceasta comisie este formata dintr-un profesor psihopedagog- coordonator, un asistent sociale, un profesor de psihopedagogie speciala, un profesor educator si un medic pediatru. Activitatea comisiei este continua si se intruneste in sedinte saptamanale ( miercuri 11.00-14.00) sau oridecateori este nevoie in perioadele anului scolar cand sunt mai multe solicitari.
In colaborare cu cadrele didactice de la scolile din Valenii de Munte si din zona arondata ( pana la Starchiojd, Maneciu, Slanic, Chijdeanca, Lipanesti) cu care avem incheiate protocoale de colaborare, la solicitarea parintilor sau a asistentilor maternali profesionisti, la solicitarea altor institutii cu activitate in domeniul protectiei copilului ( ex. Complexul de Servicii comunitare “Sf.Maria” Valenii de Munte), cadrele didactice din scoala fac permanent depistari ale unor copii cu nevoi speciale de educatie iar C.I.E.C.-ul , in urma evaluarilor psihologice si pedagogice, realizeaza diagnosticarea si intocmeste documentatia necesara orientarii scolare si profesionale.
O alta activitate permanenta a intregii echipe psihopedagogice din scoala este aceea de consiliere a parintilor. La solicitarea familiei sau oridecateori este nevoie, cadrele didactice ofera informatii despre educatia speciala si integrata, indrumari catre institutiile medicale, educationale sau de protectia copilului adecvate, pune la dispozitia familiei materiale si programe complementare procesului instructiv-educativ din scoala.
Nu in ultimul rand, prin pregatirea de specialitate a cadrelor didactice din scoala – psihologie, pedagogie, psihopedahogie speciala, sociologie, asistenta sociala – scoala are rol de adevarat centru de informare si resurse educationale, realizand activitati de consiliere a cadrelor didactice interesate de educatia speciala si integrata. Aceasta se realizeaza prin organizarea unor activitati, dezbateri si simpozioane pe teme actuale referitoare la educatie, prin punerea la dispozitie a materialelor informationale de actualitete (in cadrul scolii functionand o biblioteca de specialitate), prin realizarea parteneriatelor educationale si prin desfasurarea unor activitati metodice comune.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu